•• Ovocné recepty ••
Jogurt s hroznom a ovsenými vločkami
Potrebujeme: biely jogurt, ovsené vločky, hrozno biele alebo modré, med
Postup: Do misky si dáme jogurt, pridáme nakrájané bobule hrozna, ovsené vločky a ochutíme medom. Necháme chvíľu postáť, podávame vychladené.
Pomarančový šalát
Potrebujeme: pomaranče, med, orechy, citrón, škoricu
Postup: Do misy vložíme nakrájané pomaranče, ktoré sme predtým ošúpali. Pridáme olúpané orechy, ochutíme medom, citrónom a trochou škorice. Podávame vychladené.
Ovocný šalát
Potrebujeme: banán, jablko, jahody, kiwi, mandarínky
Postup: Banán ošúpeme a nakrájame na kolieska. Jablko umyjeme, rozrežeme na štvrtinky, vyberieme jadrovník a nakrájame na malé kocky, ovocie hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Potom nakrájame jahody na tenké kolieska, ošúpanú mandarínku a kiwi na kocky. Všetko dobre premiešame, podávame vychladené.
Studená ovocná polievka
Potrebujeme: jahody, hrozno, polovicu malého červeného melóna, broskyne, jablká, kyslú smotanu, pomarančovú šťavu, citrónovú šťavu, práškový cukor
Postup: Očistené jahody, hrozno, nakrájanú dužinu melónu bez jadierok dáme do hrnca. Pridáme olúpané, vykôstkované a nakrájané broskyne, očistené jablká nakrájané na kúsky, ochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Všetko spolu chvíľu povaríme, v prípade potreby rozriedime studenou vodou, prepasírujeme a necháme vychladnúť. Na záver pridáme pomarančovú šťavu a ozdobíme kyslou smotanou, pred podávaním vychladíme.
Zapekané ovocie
Potrebujeme: hrušky, jablká, broskyne, slivky, hnedý cukor, škoricu, maslo, podrvené maslové sušienky
Postup: Umyté a nakrájané ovocie na kocky vložíme do maslom vymastenej zapekacej misky. Následne posypeme hnedým cukrom, škoricou a na vrch nasypeme podrvené maslové sušienky, na ktoré poukladáme plátky masla. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a zapekáme 12 minút. Po upečení podávame ešte teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny.